Interview: Lessen van Lisa

Misschien hebben jullie het al voorbij zien komen, maar op http://www.lessenvanlisa.nl staat een interview met mij! Mocht je het gemist hebben, hieronder kun je het teruglezen:

SAMENWERKING CHANINE HAMEETMAN EN LESSEN VAN LISA

Soms kom je iemand of iets tegen waar je meteen razend enthousiast over wordt. Dat had ik toen ik de illustraties van Chanine Hameetman zag. Ze is IB’er, tekenjuf en sinds kort ook illustratrice. Ik wist dat ik hier iets mee moest, dus ik heb haar direct benaderd. Alle mooie illustraties op de vernieuwde website van Lessen van Lisa zijn van haar hand. En (ook al ben in niet geheel onbevooroordeeld) ze zijn prachtig! In de toekomst gaat Chanine nog meer illustraties maken voor Lessen van Lisa.
Ik wilde meer van Chanine weten. Hoe is ze zover gekomen, wat drijft haar? Samen afspreken lukte even niet. We gingen voor ‘the next best thing.
Het onderstaande interview is geschreven door Maya van As, vriendin van Chanine en zelf ook zo’n creatieveling. Veel leesplezier!

img_6323
CHANINE HAMEETMAN, JUF ÉN ILLUSTRATOR

 

Ergens in een Nederlandse keuken van een gezin met drie kinderen hangen de taalposters van Chanine te stralen op de keukenkastjes. In vier maanden tijd van een veertig-dagen-challenge naar een eigen illustratie bedrijf. Wat is het verhaal daar achter? Een gesprek met Chanine Hameetman over onderwijsposters en onzekerheden.

“Als ik teken, denk ik eigenlijk aan niks. Daarom teken ik denk ik ook zo veel.” Basisschool juf Chanine Hameetman heeft in een vorig leven een jaar de kunstacademie in Rotterdam gedaan, maar heeft in de acht jaar daarna nauwelijks nog getekend. Een half jaar geleden kwam daar verandering in.

“Ik zat niet lekker in mijn vel en wilde het tekenen weer oppakken. Ik kwam terecht bij een workshop van Marloes de Vries. Mijn verwachting was dat we gewoon wat dingen na zouden tekenen, maar het bleek dat de illustrators daar al veel verder met het tekenen waren, dan ik. Ze hadden stuk voor stuk eigen bedrijfjes en volgde de workshop om daar verder mee te komen.”

Een tikkeltje misplaatst volgde Chanine de workshop waarin De Vries haar uiteindelijk de gouden tip gaf die haar binnen een half jaar een eigen bedrijf zou bezorgen. “Ze zei dat als ik beter wilde worden in tekenen ik het beste veertig dagen achter elkaar kon gaan tekenen. Ik besloot het gewoon te proberen. Maarja, ik ken mezelf, ik ben soms niet zo’n doorzetter.” Dus besloot ze de tekeningen die ze maakte op internet te zetten. “Als een soort stok achter de deur. Terecht, want na drie dagen had ik er eigenlijk al niet zoveel zin meer in.”

De enthousiaste reacties op social media en hoe ze merkte dat ze daadwerkelijk beter werd in wat ze deed sleepte Chanine de veertig dagen door. Veertig dagen die een succesvol staartje kregen.

“Redelijk aan het eind gaf ik een taalles aan mijn toenmalige groep vier. De les ging over het werkwoord en ik merkte dat de kinderen nog veel moeite hadden met de betekenis. Hetzelfde gold voor het bijvoeglijk en zelfstandig naamwoord, ze haalden alles door elkaar. Ik heb het toen op een groot vel geschreven, maar dat werkte ook niet al te denderend. Eenmaal thuis moest ik mijn tekening van de dag nog maken, dus besloot ik de woordsoorten te illustreren als poster. Op Facebook regende het reacties en de inbox van Chanine stroomde vol met berichten van docenten die de poster wilden hebben, omdat ze hem leuk en duidelijk vonden. “Ik was totaal overdonderd door die reacties.”

Chanine besloot de kleurrijke posters nog een keer uit te werken, liet ze afdrukken en richtte een bedrijfje op. “De eerste versies heb ik opgehangen in mijn klas. En het klinkt misschien stom, maar het hielp. De kinderen keken er heel vaak naar en zeiden dat ze het daardoor beter konden onthouden.”

IMG_0127

Terwijl kinderen, daar zijn Chanine en ik het over eens, genadeloos kunnen zijn. Iets wat Chanine ook wel heeft gemerkt tijdens de tekenlessen die ze sinds dit jaar geeft op de Elisabethschool in Rotterdam. “Veel kinderen zijn enthousiast, maar er is er altijd wel een die een hele pot gele ecoline over zijn blaadje uitsmeert, gewoon omdat hij er geen zin in heeft. Ach,daar moet ik stiekem gewoon heel hard om lachen.” Ze weet dat ze het niet iedereen naar de zin kan maken, dus streeft ze daar ook niet naar. “Kijk, wat betreft de posters wil ik de mensen bereiken die mijn werk leuk vinden. Maar als je er niks mee hebt, moet je ze ook zeker niet kopen en ophangen.”

Over dat Chanine zelf ook niet altijd even gecharmeerd was van haar eigen creaties, is ze heel eerlijk. “Ik was onzeker en ontevreden met wat ik maakte. Achteraf ook terecht, want ik wist dat ik beter kon. Ik kon het toen alleen nog niet. En ik keek veel te veel naar andere mensen. Ik vergeleek mezelf met mensen die al jaren illustreerden en dat is totaal niet reëel of relevant. Terwijl ik denk dat heel veel mensen dat doen. Kijken naar wat anderen doen en je daaraan willen meten.”

Ondertussen heeft ze haar eigen stijl gevonden en tekent ze nog steeds elke dag. “Dat is wat ik mee wil geven aan anderen die beter willen leren tekenen: geef jezelf de tijd om goed te worden. Je kunt er echt in groeien, maar je moet veel oefenen. Als ik ’s avonds niks afgesproken heb, ben ik aan het tekenen. Als ik in de trein zit, ben ik aan het tekenen. Als ik op vakantie ben, teken ik. Het is waar ik mee begon en daarom doe ik het ook nog steeds: ik maak mijn hoofd leeg als ik teken.”

img_6359

Al is ze trots dat haar tekeningen nu ook een educatieve waarde hebben. “Anders krijg je op een gegeven moment een stapel tekeningen waar je het hele huis en konijnenhok mee kunt behangen. Ook niet erg, maar ik vind het heel leuk dat ik er nu anderen mee kan helpen.”

Ondertussen beslaat haar assortiment vier taalposters en twee rekenposters, maar heeft ze nog veel plannen voor de toekomst. “Ik wil nog meer taalposters maken. Over voorzetsels en bijwoorden bijvoorbeeld. Maar ook op rekengebied wil ik nog een breuken poster maken.” In opdracht werken lijkt haar uiteindelijk ook interessant. “De vraag ernaar is best wel divers. Sommige mensen uit het MBO hangen ze op, maar ik kan me ook voorstellen dat het leuk is voor kleuters om bijvoorbeeld een poster met het alfabet te hebben. Ook ben ik bezig met het ontwerpen van wenskaarten, decoratieve posters en een kalender.”

Al met al mogen we stellen dat het niet ondenkbaar is dat het werk van deze vrolijke blondine straks menige onderwijsinstelling in Nederland zal sieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s